Bluetooth toetsenbord koppelen aan Raspberry Pi 3

Gewoon een simpele set instructies om je bluetooth toetsenbord aan je raspberry pi 3 te koppelen. Benodigdheden? Een toetsenbord zonder bluetooth 🤣

Bluetooth toetsenbord koppelen aan Raspberry Pi 3

Leuk om als cadeau te geven! Dat was het eerste wat door mij heen ging toen mijn schoonvader zijn lijstje met verjaardagscadeaus liet zien. Er stond waarempel een Raspberry Pi op het lijstje. En nog wel bovenaan. Zelf heb ik nog een Raspberry Pi 1B in gebruik als Media center waarmee ik al mijn foto's en filmpjes aan de diverse apparaten in huis beschikbaar stel.

Oldskool naar de oplossing »

Het idee van mijn schoonvader was om weer eens lekker 'oldskool' te kunnen prutsen en wellicht her en der programmeren. Natuurlijk heb ik hem gelijk gewezen op de verschillende communities waar allerlei leuke Raspberry projecten op vermeld staan.

Iedereen in de familie vond het wel een goed cadeau eigenlijk en het was aan mij om het te regelen. Ten tijde van zijn verjaardagswens was de Raspberry Pi 2 de laatste telg in de Rpi familie. Net toen ik deze besteld had, kwam de 3 uit en moest ik bekennen dat ik dat feit even over het hoofd had gezien bij het bestellen. Oeps! Na wat gedoe met ruilen (wat ook weer helemaal goed is gekomen), kreeg ik gisteren een berichtje dat het niet helemaal leek te werken. Geen beeld, niets. Standaard als mij dat zelf gebeurt (alles goed? ja? stroom aan... en dan niets...), krijg ik het heel kort even warm. Zo van, is het nu DOA?

Om maar niet direct een heel RMA proces te moeten starten, toch maar even kijken of we konden troubleshooten en componenten konden uitsluiten.

Dus gezellig, schoonpa 's avonds op bezoek met de Rpi 3, en dan onderdelen van mijn werkende Rpi 1 uitwisselen en het probleem isoleren. Biertje erbij, hopen dat het geen nachtwerk wordt.

Na een tijdje uitsluiten blijkt dat er niets aan de hand is met de aangekochte hardware! Dat gebeurt mij niet vaak als er iets mis is. Op dit moment is het enige dat nog overblijft de HDMI poort van de TV bij mijn schoonvader, of misschien toch zijn usb toetsenbord/muis die hij niet had meegenomen. Dat konden we niet testen.

Raspberry Pi 3 en geïntegreerde bluetooth

Wel had hij zijn Bluetooth toetsenbord bij, en vandaar deze topic! Zo, dat was nog eens een lange intro voor mijn doen. Daarom ook de 'snelkoppeling' optie bovenin.

Mijn schoonvader gaf aan dat hij het liefst draadloos kon typen met zijn bluetooth toetsenbord, maar na succesvol opstarten konden we nog niet direct gaan typen helaas. Het volgende speelde namelijk: Raspberry Pi met NOOBS ofwel Raspbian als besturingssysteem bevat in de meest recente versie wel degelijk Bluetooth ondersteuning, maar deze is niet zo conventioneel toegankelijk via instellingen in de menu's van Raspbian (via de GUI).

Dat is gewoon 'ouderwets', of eigenlijk 'nieuwerwets' terminal werk.

Stap voor stap instructies

Beetje Googlen (was er zelf ook niet van op de hoogte) en prutsen, bood de volgende oplossing:

 1. Open een Terminalsessie en voer in (gevolgd door enter):
 • sudo apt-get install pi-bluetooth[1]
 • sudo apt-get update[^2]
 • sudo reboot
 • Open de Terminal sessie weer:
 • Zet je bluetooth apparaat in discover modus
 • sudo bluetoothctl
 • agent on
 • default-agent
 • scan on
 • pair xx:xx:xx:xx:xx, waarbij xx de nummers en letters zijn die je ziet staan bij het apparaat wat het meest op je bluetooth toetsenbord lijkt nadat je de vorige opdracht scan on hebt uitgevoerd.
 • Waarschijnlijk wordt er nu een PIN code getoond, toets deze in op je toetsenbord (op je bluetooth toetsenbord), gevolgd door [ENTER].
 • trust xx:xx:xx:xx:xx (Soms werkt dit ook als er geen PIN code wordt gevraagd of gegeven)
 • connect xx:xx:xx:xx:xx

Hieronder nog even alleen de opdrachten voor gemakkelijk kopiëren en plakken voor in de terminal:

  sudo apt-get install pi-bluetooth \
  sudo apt-get update \
  sudo reboot \

Na de reboot:

  sudo bluetoothctl

Binnen de bluetoothctl:

  agent on
  default-agent
  scan on
  pair xx:xx:xx:xx:xx
  trust xx:xx:xx:xx:xx
  connect xx:xx:xx:xx:xx

Veel plezier vandaag,

tijdens internationale Pi-dag!

met het tikken via Bluetooth op je Raspberry Pi 3 via Bluetooth! Ook na een reboot blijft dit prima actief en werken. Dit houdt natuurlijk wel op zodra je het SD-kaartje weer reset.


 1. Wanneer er wordt aangegeven dat deze al bestaat, is het eigenlijk al goed. ↩︎