Je website versnellen met een CDN

Duurt lang! En toch wil je dat hoge resolutie plaatje wel blijven aanbieden aan je bezoekers... resizen en comprimeren is geen optie. Wat dan? een Content Delivery Network kan uitkomst bieden.

Je website versnellen met een CDN

Als online marketeer kom je op een gegeven moment op een punt waarbij je je afvraagt; Kan mijn site nog sneller? En dan ga je de siteconfiguratie optimaliseren. Scripts in de footer, A-synchronous inladen waar mogelijk. CSS bestanden minify-en, en waarom de rest ook niet? HTML, Javascript... allemaal comprimeren die hap. Afbeeldingen optimaliseren. Zo dat scheelt. En nu? Wat kan er nog meer gedaan worden?

Een snellere server, meer capaciteit regelen? Als het een VPS is, waarom niet wat meer resources laten toewijzen voor een schappelijke prijs?

Quickwin

Of, en dat is een quickwin heb ik mogen ondervinden, gebruik een CDN. Een Content Delivery Network. Deze uitbaters hebben capaciteit genoeg en een super geoptimaliseerde infrastructuur klaarstaan voor jou en vele anderen.

Ik ben na enig zoeken maar eens met Cloudflare aan de gang gegaan. Ze hebben een gratis plan wat voor een simpel blogje of eenvoudige website al genoeg is over het algemeen. Ook krijg je er gratis de mogelijkheid bij om via het beheerderspaneel aan te geven dat je site onder vuur ligt. Nu zal ik daar waarschijnlijk niet mee te maken krijgen, maar het meldpunt vuurwerkoverlast had er rond oud en nieuw jongstleden last van, en dan is het toch wel handig als je met de klik van de muis de DDoS knop kan aanzetten en je site daarmee bereikbaar blijft.

Het proces is eenvoudig en ik zal hier dan ook niet uitvoerig over praten. Volg de instructies op hun site, stel de nameservers in bij je domein registrar en 24 uur geduld. Eigenlijk was dit het al een beetje.

Besef wel dat alle externe resources, zoals op mijn site bijvoorbeeld de Comment-sectie via Disqus en Google Analytics, niet via een CDN zullen profiteren van de caching functies.

De winst

Mijn site is er significant sneller door geworden en mijn laadtijd is ~25% sneller geworden (van 1,9s naar 1,5s), er is via de caching servers van Cloudflare nog steviger gecomprimeerd dan dat ik al had en dat scheelt ook een goede 25%.

En dit alleen al met een vrij eenvoudige site is toch het vermelden waard. Kun je nagaan wat de winsten kunnen zijn bij een site die al een tijdje in de lucht is en her en der plugins en modules en aardig wat content heeft draaien...

Mijn ijkpunten zijn de tools van Google Pagespeed Insights en GTMetrix.com geweest. Ik ben best wel tevreden over mijn scores nu.

Doe er je voordeel mee! En nee ik wordt niet gesponsord door Cloudflare :-)